Rythm is our life – Folkefest i Viana

Torsdag aften var vi så småt ved, at forberede os på at sejle afsted fra Viana og videre mod Porto. Der var blevet handlet ind, stuvet af vejen og gjort klar til at gå tidligt i seng. Men så skete der det, at Camilla og Emil faldt i snak med en meget engageret cykelhandler. Han fortalte dem begejstret, at årets største folkefest ville starte lige her i Viana næste morgen og vare hele weekenden. Så vi blev selvfølgelig hurtigt enige om, at droppe næste morgens afrejse og blive og opleve den kæmpe fest, lige som de andre 1 million portugisere der skulle komme langvejs fra i autocampere, biler og cykler til denne lille by Viana Do Castelo.

Emil forann giganterne på torvet, Viana

Og fest det blev det, og fest er her. Portugiserne forstår at samles. Her bliver ikke holdt fest for at drikke, eller for at møde nogen at komme op at slås med, eller for at score den lækreste sild på grillen. Her bliver der holdt fest, for at fejre folkets fælles historie og hædre og huske på deres kulturarv. Det har været utrolig spændende som turist at være vidne til og en del af. Her er meget glæde og stolthed over at være en del af det portugisiske fællesskab, både hos unge og gamle. Vi har set en 17 årig pige rørt til tårer, over at have den ære, som der er, at bære en gammel folkedragt ned af et podie foran tusinde øjne. Og vi har set ældre damer iført deres stiveste puds, klappe i takt til de vilde trommer, hvis rytme gennem byen, fra morgen til aften, har været kendetegnede for weekendens strabadser. Selv de helt små følger med. En lille dreng på omkring de 2 får foræret en tromme og spiller med en forbløffende rytmesans, og en helt lille pige går med hænderne i siden, på denne særegnede portugisiske måde, som hendes oldemor gjorde det engang for længe siden og hendes mor gjorde det før hende.

Camilla og Line, Viana

Festen startede fredag morgen med kæmpe optog gennem hovedgaden. ”Giganterne” som er nogle meterhøje dukker, med papmachéhoveder, kom som de første dansende ned gennem gaden, fulgt at flere trommer, sækkepiber, trompeter, fløjter, guitarer og harmonikaer. Derefter kom flere hundrede piger klædt i folkedragter, som varierede i udseende efter hvilken by pigen kom fra og hvilket socialt lag hun tilhørte. Vi fulgte optoget op til torvet, hvor der startede det mest medrivende trommeshow. De forskellige bands kommer fra forskellige distrikter og selvom der ikke er nogen reel konkurrence, kan man godt fornemme, at den ene gruppe i hvert fald IKKE vil stå tilbage for den anden. De spiller til sveden hagler af dem og når de kort stopper for at tage en slurk vand, kan man se at armen sitrer. En enkel mand fra den ”røde gruppe” slår så hårdt at skindet på hans tromme sprænger. Og sådan fortsætter det. De slår så hårdt at det ikke bare buldrer i brystet, men i hele kroppen og hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, at det var testosteronen man kunne dufte i luften omkring sig og ikke bare lugten af mange mennesker samlet på et sted.

 

“Den orange trommegruppe”

 

Gulddamerne, Viana

Lørdag var endnu en kæmpe parade. Flere tusinder deltog, alle var klædt ud fra forskellige perioder op igennem Portugals historie. De gamle romere blev trukket af sted på vogne udsmykket som Caesars gemakker, mens købmænd fra middelalderen kom trækkende på vogne og havde en gris og heste med. Moderne portugisere holdt middagsselskaber i vogne der forstillede en traditionel dagligstue og Columbus kom sejlende i sit skib. Alle trukket af traktorer, som lavede en mindre trafikprop, da de kom tromlende ind i byen i samme morgen.

Til trommeshow, Viana

Om aftenen bliver der fyret det vildeste fyrværkeri af, som næsten må være ulovligt i Danmark. Til i aften er der sejlet 11 pramme ud på fjorden pakket tæt med raketter og batterier, klar til at blive fyret af. På broen over fjorden, står der skrevet med raketter ”Viana Ó Amor”. På den anden side af havnen er der stillet boder, karruseller og barer op. Man kan ikke gå op for at købe morgenbrød uden at blive en del af et optog, hvor lokale sammen med et blæseorkester går morgentur rundt i gaderne. I Morges vågnede vi af den meget karakteristiske folkesang, som lyder så lys og skinger som et kattekor. Den bragede ud over havnen klokken 8 og blev ledsaget af deres muntre folkedans på havnepromenaden. Når jeg sidder her og skriver kan jeg slet ikke høre hvad Emil siger til mig fra masten. Musikken er alle vegne og højt, specielt til aften, for der er ved at blive varmet op til den helt store finale.

Hvis I synes det lyder fantastisk og eventyrligt, så er det fordi det er det. Nogle gange som sejler, kan livet være surt og kedeligt. Man kan ikke finde på noget at lave, og man synes i det hele taget at det virker til, at dem som er derhjemme, har det meget sjovere og meget federe. Men andre gange er man så heldig, at havne lige der hvor det sker, og det var vi denne gang.

At være med til en fest som denne, giver os en enestående chance for at forstå det land vi besøger lidt bedre og det har været helt utrolig farverigt og festligt. Det er spændende at se og opleve hvordan Portugal har formået at bringe den stærke nationalfølelse videre også til den næste generation. Alle orkestrene er fyldt med unge, smarte teenagepiger der spiller sækkepibe, eller attitudefyldte unge mænd der spiller harmonika. Det er fedt. Vi er helt solgt.

Selvom der er fest, er der stadig ting på båden som skal ordnes. Magnus hjælper Naja med tøjvasken.

Naja skruber og skurer

Cami Cool maler

Emil shiner cyklen op, efter et par banditter havde fingre i den i Spanien

Emil i masten for at installere ny lampe, med det portugisiske gæsteflag under styrbord salingshorn, og langturssejjlerforeningens flag under bagbord.

Dette indlæg blev udgivet i Ukategorisert. Bogmærk permalinket.

7 svar til Rythm is our life – Folkefest i Viana

 1. Jörgen Engelbrecht siger:

  Hej alle på Cassiopeia
  Hvor er i priviligeret, det er fedt at læse, jeg troede lige jeg var begyndt på en roman.Fortsæt med at skrive på samme indlevende måde. Det er meget fornøjeligt. og jo flere billeder jo bedre.

  kh Jørgen

 2. Jörgen Engelbrecht siger:

  Super god fortælling, gerne flere billeder, fortsæt.
  kh Jørgen

 3. Susanne Engelbrecht siger:

  Hej alle sammen.
  Hvor spændene at læse og tak for den udførlige forklaring og historie I allerede har opsnappet.
  Selvfølgelig er der dage der kan være ensomme og I længtes, det samme gør vi efter jer.
  Hvor er det godt I nyder og suger alle indtryk til jer. Troels K. holdt foredrag om fiskeriets historie i Ebeltoft i går. Det er Maritime dage her og alt hvad der kan bevæge sig på vand er sat i spild. Her er 30 gr. så alle nyder det. Jeg sov i shelters på Ahl i nat, roede derud og hjem, hvorefter jeg roede rundt over vigen, meget flot og stille tur. Din far Emil var desværre på job.
  Tusind tak for al beskrivelse, men det er ikke hver dag jeg er på mail.
  Mange knus og kys herfra. Pas på jer selv.

 4. Lotte Dalsgaard siger:

  Hej tak for en eventyrlig historisk og fantastisk beskrivelse af week-endens fest, det var sørme godt Emil og Camilla faldt i snak med en lokal, så i fik den oplevede med også, dejlige billeder med glade jer ! Mange gode tanker og kram

 5. maj-britt trankjær siger:

  Skønt med rejsebreve fra Jer. Jeg mindes “gamle dage” hvor jeg så frem til Jyllands Postens søndagsudgave med rejsebreve/artikler fra Troels Kløvedal på Nordkaperen.
  Jeg kan se Naja bruger knofedt på oldemors gamle vaskebrædt,

 6. Søren siger:

  Hej alle I på Cassiopeia. Hvor er det dejligt at læse om jeres oplevelser og den glæde I udtrykker i jeres beskrivelse. I øjeblikket sidder Lotte og jeg i combi-campen på Bøtø camping og nyder aftenen. Sarah har været her siden torsdag middag sammen med Lotte og i går kom Jeppe og jeg. Det har været hyggeligt, men Sarah og Jeppe var nød til at tage afsted i eftermiddags, da de skulle til en fest. Jeg glæder mig rigtig meget til vi ses den 4. september, hvor jeg lander i Lissabon kl. 15.40. Kh Søren (Lines far)

 7. Kære Line og Emil.
  Tak for jeres rejsebrev – interessant læsning fordi der er levende beskrevet, og det lyder allerede som en oplevelse for livet.
  Pas godt på jer selv og hinanden – og god vind på rejsen.
  Knus og kram fra Mette og Jan

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s